15:00

Vedums AIS

Referat: IFK Emtunga - Vedums AIS

Ny förlust i Emtunga!

Det blev ytterligare en uddamålsförlust i gårdagens match mot Emtunga på Mossbrotts utmärkta gräsmatta. Vi är väl så bra som hemmalaget i spelet ute på planen, men skillnaden igår var Sebastian Eriksson som avgjorde med två individuella prestationer.

Vi hade inför matchen gjort en del förändringar efter den svaga insatsen mot Södra Härene, bla var Klas Boman tillbaka som forward och Henrik Krook tog hans plats på mitten. Tanken inför matchen var att spela ett mycket rakt och enkelt spel i ett försök att få fast bollen högre upp i banan. Med facit i hand kan man väl säga att det gick sådär……

Starten på matchen var positiv för vår del och därför kom Emtungas ledningsmål lite ologiskt efter ca 15min. Vi nickade bort bollen efter en fast situation, men den damp ner framför fötterna på hemmalagets Sebastian Eriksson som kunde trycka in ledningsmålet. Misstänkt benskyddsträff, men då Johannes i målet var skymd av folksamlingen framför mål var skottet otagbart.

Den efterföljande 10min perioden var lite trevande från båda lagen, men de sista 20min av första halvlek tycker jag att vi är det klart bättre laget. Vi får lite tryck på Emtunga och skapar också två mycket bra kvitteringslägen, båda med Klas Boman i regissörsrollen. Först hittade han Fredrik Möller i vänster innerposition, men nyinkallade Daniel Thoresson i Emtungakassen avvärjde. Fem minuter senare hade Klas lekstuga med tre hemmaförsvarare, men hans inspel blev aningen för långt för framrusande Robin Lennartsson.

Känslan i paus klart positiv, men tyvärr fick vi omgående en ny tuff psykologisk smäll. Återigen var det Sebastian Eriksson som stod för en prestation över det vanliga då han höll undan för flera försvarare och kyligt placerade in ett vänsterskott fram till 2-0.

Då vi hade bra grepp om händelserna på planen kändes ändå inte heller det målet som spiken i kistan. Perioden efter målet var dock vår sämsta i matchen och det dröjde fram till sista 15 minuterna innan vi lyckades bita oss fast något. Tyvärr slarvade vi lite med de mest tydliga grunderna som att ligga nära bollhållaren och att löpa ordentligt i djupled.

Reduceringen kom med drygt fem minuter kvar då Boman fick en lätt knuff i ryggen när han gick upp för att nicka ett högerinlägg. Hemmaspelarna protesterade högt, men Klas blev samtidigt hindrad och med största säkerhet hade samma situation renderat frispark utanför straffområdet. Å andra sidan en omdiskuterad situation, men nu påverkade den inte utgången på matchen.

Klas satte visserligen straffen säkert, men någon riktig kvitteringschans mäktade vi inte med. Det här var första gången på de tre senaste säsongerna som vi förlorar två matcher i rad. Ett allt annat än positivt trendbrott och nu får vi istället försöka se till at det inte blir ytterligare förluster.

Även i den här matchen saknade vi Tommy Jonsson, Martin Kempe, Erik Haglund, Daniel Möller och Daniel Josefsson. Lägg därtill att Erik Andersson, Simon Svensson och Henrik ”Kulla” Andersson sedan tidigare fallit ifrån av andra orsaker. Positivt är att både Johan Andersson och Tobias Åkesson är på väg tillbaka, båda var med i truppen igår och de kommer att bli nyttiga framöver.

Henrik Krook var den i VAIS som visade mest vilja igår, både verbalt och i spelet på plan. Lite mer speed i benen så har vi snart vår alldeles egen Javier Mascherano.
Johannes Sandberg gjorde återigen en stabil insats mellan stolparna och van chanslös på båda målen. Vårt försvarsspel fungerar också bra hela matchen, men ändå släpper vi in två mål!

Sist vill jag också nämna vårt U-lags smått bragdartade insats i lördagens hemmamatch mot Herrljunga. Pga ovan beskrivna skadeproblem har vi av förklariga skäl svårt att få ihop ett rutinerat gäng för tillfället. Vi drabbades dessutom av återbud på trion Marcus Holgersson, Jonas Hansen och Simon Svensson och helt ärligt känner jag inte ens alla som deltog vid namn.

Trots detta lyckas man ändå vinna matchen med 2-1 sedan Johan Kempe gjort en stormatch i mittförsvaret tillsammans med nya stjärnskottet Viktor Johansson. Att matchhjälten heter Håkan Göransson har vi vant oss vid många gånger, men sällan eller aldrig på det här sättet. Håkan tog plats på det centrala mittfältet, slet som ett djur i 90 minuter och fick dessutom kröna det med att göra VAIS båda mål – respekt!!!!!
U-lagets enda motståndare till Svenska Dagbladets bragdmedalj heter Charlotte Kalla, men hon får det tufft efter den här makalösa insatsen.